Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών


 Από αύριο 1η Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών, σύμφωνα με τον Ν. 4030/2011.

Η νέα διαδικασία αδειοδότησης των οικοδομικών έργων αποτελείται από δύο στάδια:



α) Κατά το πρώτο στάδιο εκδίδεται η «Έγκριση Δόμησης», που επέχει ρόλο πιστοποίησης δικαιώματος δόμησης. Ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αίτηση, τίτλο ιδιοκτησίας, κτηματογραφικό απόσπασμα, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα δόμησης, αποδεικτικά καταβολής εισφορών και λοιπές κατά περίπτωση εγκρίσεις) στην Υπηρεσία Δόμησης (Υ. ΔΟΜ.) του Δήμου, η οποία, αφού τα ελέγξει, χορηγεί την Έγκριση Δόμησης εντός 5 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η Έγκριση Δόμησης ισχύει για 1 έτος. Για κτίρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ. (προσμετρούμενων ή μη στον σ.δ.) ισχύει για 2 έτη.

β) Κατά το δεύτερο στάδιο εγκρίνεται η «Άδεια Δόμησης», που επιτρέπει την έναρξη εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών. Με νέα αίτηση υποβάλλεται στην Υ. ΔΟΜ. του Δήμου η Έγκριση Δόμησης, μαζί με το φάκελο των απαιτούμενων μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών κλπ) και των λοιπών δικαιολογητικών (συμβολαιογραφικής πράξης γκαράζ, αποδεικτικών καταβολής εισφορών κλπ). Η Υ. ΔΟΜ., αφού διαπιστώσει την πληρότητα του φακέλλου και ελέγξει τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών, χορηγεί την Άδεια Δόμησης εντός 2 ημερών από την υποβολή της αίτησης, με τα απαιτούμενα αντίγραφα για τις εργοταξιακές παροχές. Η Υ. ΔΟΜ. δεν ελέγχει τις μελέτες, την αποκλειστική πλέον ευθύνη των οποίων φέρουν οι συντάξαντες μελετητές. Η Άδεια Δόμησης ισχύει για 4 έτη. Για κτίρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 5.000 τ.μ. (προσμετρούμενων ή μη στον σ.δ.) ισχύει για 6 έτη. Προβλέπεται παράταση ισχύος της, ύστερα από σχετική αίτηση του δικαιούχου και αυτοψία.

Τα ανωτέρω δύο στάδια μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα, με την υποβολή μίας αίτησης και με προθεσμία χορήγησης της Άδειας Δόμησης εντός 7 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί έως και δύο μήνες για συμπληρώσεις-διορθώσεις των δικαιολογητικών που συνοδεύουν την αίτηση για Έγκριση Δόμησης.

Για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώσεις, κοπή δέντρων εκδίδεται ταυτόχρονα «Έγκριση και Άδεια Δόμησης», η οποία ισχύει για 1 έτος από την έκδοσή της.

Η Έγκριση Δόμησης και η Άδεια Δόμησης αποτελούν ενιαίο έντυπο. Τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για τη χορήγησή τους προς το παρόν θα υποβάλλονται έντυπα και ηλεκτρονικά. Προβλέπεται η κατάργηση της έντυπης υποβολής στο μέλλον και κάθε είδους επικοινωνία, συναλλαγή ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση, ενημέρωση, αναθεώρηση, ανάκληση και ακύρωση Έγκρισης Δόμησης και Άδειας Δόμησης να εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Με τον Νόμο 4030/2011 θεσμοθετείται επίσης ο ρόλος του «Ελεγκτή Δόμησης», ο οποίος και αναλαμβάνει στο εξής την αρμοδιότητα ελέγχου όλων των κατασκευών, ως προς την ορθή εφαρμογή και τήρηση των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκε η Άδεια Δόμησης. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί το «Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης», που θα στελεχωθεί από ιδιώτες μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Για κάθε έργο που εκτελείται με Άδεια Δόμησης, ο έλεγχος της κατασκευής θα διενεργείται υποχρεωτικά και από διαφορετικό κάθε φορά Ελεγκτή Δόμησης σε τρία το πολύ στάδια (αναλόγως του έργου):

α) αμέσως μετά την ολοκλήρωση των θεμελίων και των τοιχείων του υπογείου,

β) αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας και

γ) σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής (της οικοδομής ή τμήματός της με αυτοτελή λειτουργία), που θα θεωρείται περατωμένη, ακόμη και αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Οικοδομικό Κανονισμό.

Μετά και την τελευταία αυτοψία, θα εκδίδεται από την Υ. ΔΟΜ. του Δήμου το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.).

Για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας θα υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Υ. ΔΟΜ., η οποία θα ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και θα θεωρεί την Άδεια Δόμησης.

Μετά τη θεώρησή τους, η Έγκριση Δόμησης και η Άδεια Δόμησης παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο έχει αποπερατωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου